Træfældning

Topkapning generelt

Jeg bruger topkapning hvor der ikke er mulighed for at træet bliver fældet på normal vis. Det kan også være en mulighed for at kontrollere træet bedre - simpelthen tage det ned i to bidder om man vil. Jeg klatrer op ved hjælp af sporer og mastegjord omkring træet.

topkapning i boegetrae

Sikkerheden ved topkapning

Når jeg går op i træet har jeg min klatreline med. Hvis noget skulle gå galt af den ene eller anden grund, kan jeg dermed hurtigt komme ned i sikkerhed. Sikkerheden ved topkapning er et vigtigt punkt fordi der er mange ting der kan gå galt og det behøver ikke altid at være noget man selv gør forkert. Oversete rådskader eller andre, fra naturens side "overraskelser", skal hele tiden analyseres - ligemeget hvor erfaren man bliver.

Mit brug af topkapningsudstyr

Udstyret til topkapning er naturligvis en vigtig del af denne type fældning. De vigtigste elementer er naturligvis de sikkerhedsrelaterede ting som klatrereb, klatresele og ankerpunktet hvor man som træfælder i denne situation hænger sit liv. Alt dette udstyr bliver kigget igennem før, under og efter brug. Derudover siger reglerne også at det skal kigges efter hvert år af en kompetent person.

Det er vigtigt at adskille sit personlige topkapnings-grej fra sit nedfiringsudstyr, således at karabiner m.m. ikke bliver blandet sammen, da karabiner brugt til nedfiring kan komme ud for tunge belastninger. Nedfiringsudstyret  er i mit tilfælde markeret eller på anden måde opdelt.

Motorsaven vil langt hen ad vejen være en topkappersav. Det specielle ved denne sav er at den kan save ved brug af en hånd, selvom det er en tohåndsmotorsav, derfor kan den være ekstra farlig.

Fældningen

Når jeg er klatret op i træet der skal topkappes og er klar til at starte motorsaven, fastgører jeg mig med to punkter. Det ene punkt vil typisk være klatrerebet, det andet vil være mastegjord lavet med stålkerne. Topkappersaven vil nu blive startet op og fældesnittet kan laves.

Ved topkapning af grantræer kan det være en fordel at tage grenene på vej op, da det ellers kan blive en noget nær umulig opgave at komme til tops. Når der eksempelvis er tale om topkapning af birketræer, kan det være løsningen at sætte et toppunkt så man kan komme ud på eventuelle sidegrene - de fleste står dog pænt lige op og er til at gå til.

Topkapningskurser

Alle kan selvfølgelig købe udstyret til at topkappe. Det er nu en generel holdning at det er en god idé med uddannelse. Der er dygtige folk der er decideret uddannet indenfor skovområdet og dermed også topkapning og der er dygtige topkapperer som har taget kurser så de opnår de kompetencer som de skal bruge.

Jeg tror ikke at jeg træder nogen over tæerne ved at sige at det vigtigste er at være instrueret (kursus) og have interessen så man løbende opdaterer sig. Mig bekendt er dette også en interesse hos forsikringsselskaberne - Skal du have topkapning, er det en god idé hvis du vælger en topkapper med forsikringen i orden.

Hjælpen er lige om hjørnet

 

Du kan læse mere om sikkerheden ved denne metode, hvis det har din interesse.