Træfældning

boegetrae gran kolding

For os træelskere er det altid dejligt med en tur i skoven. Her er det begyndelsen af maj og måske nok en af de smukkeste tidspunkter, ifølge mange, at bevæge sig ud i skoven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

boegetraer kolding1

Flot bøgeskov der kun bliver tættere med tiden. Det er en fantastisk tid at gå i skoven i Kolding og andre steder. Foråret er for mange af os en tid hvor vi sætter ekstra pris på naturen inden vi desværre begynder at tage den for givet.

 

 

 

 

 

toendersvamp kolding2

Her ser vi tydeligt tøndersvampen som er en ved-spisende svamp. Jo flere frugtlegemer, desto mere angrebet er træet. I skoven betyder det ikke noget, da det er godt for biodiversiteten - Er det hjemme i haven derimod, bør man få en professionel vurdering så der ikke er nogen der kommer til skade i fremtiden. Du kan altid se om det er svampen der er skyld i at træet er væltet. En svamp som denne har et indbygget waterpas som gør at den altid vokser vandret. Disse frugtlegemer er derfor opstået efter at træet er væltet.

 

 

 

 

toendersvamp kolding1

Her ses den hyppige tøndersvamp som vi ser den før træet vælter. Jo flere frugtlegemer, desto mere angrebet er træet. Man vil kunne spore svampen ud fra frugtlegemet, modsat en del andre svampe, som nærmest er "usynlige" - med mindre man kommer på det rigtige tidspunkt på året.

 

 

 

 

 

skade trae kolding1

Her ser vi en gammel skade som træet har prøvet at lukke. De store "læber" som prøver at omslutte såret kaldes kallus og er træets forsvar. Dette er meget stærkt ved og ved eksempelvis svampeangreb, er dette det sidste i træet der bukker under. Træet kan sagtens stå i mange år og leve fint, ligesom man også kan have et sundt træ med død kerne. Træernes energier sker mest i splint og bark, sådan groft sagt, og stabiliteten ligger også her.

 

 

 

 

flot beskaering1

Denne beskæring/sat gren er repareret med kallus som har lavet en god omkapsling. Glem alt om at smøre dine træer med diverse midler. Man har lavet mange forsøg og bortset fra podning, kan man stort set kun lave beskæringer efter rette principper og derefter krydse fingre. Vær opmærksom på at al beskæring er et indgreb i naturen, men unge træer er bedst egnet. Skal man derimod beskære et ældre træ, handler det om at tage så lidt som muligt. Ser du derfor en beskæring som ser ud til ikke at være færdig, er det bare fordi topkapperen har været på kursus og lært det rigtigt. Når det så er sagt, er der også æstetiske grunde og man kan som kunde, for det meste, få det som man vil have det.

 

 

 

 

 

beskaering gammelt trae kolding

Ved større (særligt ældre) egetræer, kan det diskuteres om det ikke er bedre at lade en stab være. Det ser ikke altid så kønt ud, og derfor gør man det ikke så tit. Der kan selvfølgelig være grunde til at det er gjort på denne måde (billede), men som hovedregel vil man efterlade en stab så svampesporer, som der er milliardvis af i luften, vil være længere tid om at nå hovedstammen.

 

 

 

 

 

trae rodder kolding1

Mange mennesker ved ikke hvor vigtige rødder er for træet. Ligesom med mennesker, er vores rødder/baggrund vigtig. Vær opmærksom på at tung trafik omkring træet kan ødelægge finrødderne og dermed skade/dræbe et stort flot træ. Læg heller ikke jord op ad stammen - et træ skal have det niveau det er plantet i. Til sidst husk at som tommelfingerregel er der lige så meget under jorden som du ser over jorden. Nyd naturen på din måde - den er stadig gratis.